28 jan. 2013

Sjukdomstider

Så här i influensa- och vinterkräk- tider... är du orolig för smitta?

Det behöver du inte vara. Det är nämligen inte smitta som gör oss sjuka, om det skulle vara så så skulle praktiskt taget alla vara sjuka alltid. Kroppen är utrustad med ett fantastiskt försvar mot "främmande intrång" så som virus och bakterier. Ständigt avvärjs det ena intrånget efter det andra och vårt imunförsvar klickar sällan.

Dvs om vi tar hand om oss och ser till att leva ett sunt liv med tillräcklig sömn, varierad näringsrik kost, och kanske framför allt undvika ett övermått av stress av olika slag.

När jag var barn fick jag höra "Ta på dig så du inte blir förkyld" när det var vinter och kallt. Men "sjukdoms
-namnet" till trots så är det inte kylan som gör oss förkylda, tvärtom minskar kylan risken för smitta eftersom bakterier och virus missgynnas av den låga tempraturen och den vintertid ofta torra luften, de gynnas däremot av värme och fukt.

Det som gör oss sjuka är ett nedsatt imunförsvar, och imunförsvaret försvagas om vi misssköter vår kropp genom att t ex slarva med sömnen, äta dålig kost eller utsätter oss för stress.

Kylan är inte "farlig" men det är det däremot att frysa eftersom det är en form av fysisk stress som försvagar imunförsvaret. En annan sådan stressfaktor är oro, så om vi går omkring och oroar oss för smitta så ökar vi faktiskt risken att bli sjuka. I stället för att oroa oss när vi möter sjuka människor så är det läge att boosta imunförsvaret med t ex bra kost och sömn.

Skulle vi ändå bli sjuka så är det antingen en signal att vi på något vis lever ett ohälsosamt liv, eller så är det vårt imunförsvar som övar sig och lär sig känna igen en ny typ av "fiende", se det som något positivt som hjälper dig att må bättre och hålla dig frisk i framtiden.

På samma sätt som kylan inte är farlig så är det inte heller farligt med feber och kräkningar. Febern hjälper kroppen att bekämpa "inkräktarna", och kräkningarna är imunförsvaret som bokstavligen kastar ut "inkräktarna". I stället för att ta febernedsättande kan vi ta ett varmt bad och när vi kräkts så behöver vi mer än någonsin vätska och salt, skulle det orsaka nya kräkningar så är det bara bra för det hjälper då kroppen att slänga ut den objudne gästen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar